Jaarprogramma 2024

Clubritten

Clubrit Verbrande Brug Grimbergen: 95km, 300hm

Na oversteek van de Temse brug komen we in de streek van Klein-Brabant-Scheldeland. Na de Palm brouwerij in Steenhuffel steken we de A12 over richting Grimbergen, de stad van het abdijbier van de feniks, maar ook van de vermaarde Verbrande Brug. Deze hefbrug heeft de naam te danken aan zijn vroegere voorganger die ooit verbrand werd door het Spaanse garnizoen.


Na een korte stop steken we het kanaal Vilvoorde-Willebroek over en fietsen via Zemst en Mechelen naar een andere legendarische brug, de Vredesbrug, die door Wannes Van de Velde bezongen werd in zijn lied ‘De Brug van Willebroek’. 


Via Ruisbroek komen we in Hingene waar we via de  kasseistrook van de Notelaerdreef uitkomen aan het gelijknamige Paviljoen aan de Schelde. We volgen de Scheldedijk en rijden via Temse terug naar Nieuwkerken.


Clubrit Muur - Bosberg: 152km, 750hm

De rit naar Geraardsbergen is een echte klassieker voor wielertoeristen.

We starten via Waasmunster, Zele, Berlare en Uitbergen naar Wichelen, Lede en Erpe-Mere. Vanaf nu loopt het bergop via Herzele tot Sint-Lievens-Esse. Na afdaling tot Steenhuize-Wijnhuize beklimmen we de Gapenberg van waaruit we in de verte voor het eerst Geraardsbergen zien opdoemen. Via Schendelbeke bereiken we de Abdijstraat. Na een klein ommetje langs het centrum en de Vesten komen we aan de voet van de Muur. die jarenlang de scheidsrechter was in de Ronde van Vlaanderen. Nu is het elk voor zich. De korte stukken van 20% maken de beklimming mooi, maar het zijn vooral de kasseien, de esthetiek en de prachtige kapel op de top die deze beklimming tot een monument voor Vlamingen maakt. Na 76km en 500hm hebben we onze middaglunch wel verdiend.

 

De terugweg start met een afdaling naar Atembeke. Daar staat de beklimming van de Bosberg op het programma, een flinke kuitenbijter op kasseien. Ook hier is het elk voor zich. Let op bij deze klim want het venijn zit  hem in de staart. Na een tussenstop boven fietsen we via Denderwindeke,

Meerbeke, Liedekerke, Denderleeuw, Affligem, Opwijk, Buggenhout, Sint-Amands, Bornem en Temse terug huiswaarts.


Clubrit Scherpenheuvel: 175km, 500hm

De rit naar Scherpenheuvel wordt al sinds mensenheugenis gereden door wielertoeristen. Zij mag dan ook niet ontbreken op ons programma.


We starten via Temse brug en fietsen door Klein Brabant naar de brug van Tisselt over het kanaal Willebroek-Vilvoorde. In Zemst steken we de E19 over om via het Domein Hofstade in Boortmeerbeek aan het kanaal Leuven-Dijle uit te komen. Hier houden we kort halte om erna onze weg te vervolgen naar Wespelaar, Wakkerzeel en Rotselaar. In Gelrode begint het parcours licht bergop en bergaf te gaan. In de afdaling naar Rillaar zien we in de verte al de basiliek van Scherpenheuvel liggen en al gauw bereiken we het heiligdom. Zij die wensen kunnen tijdens de middagpauze een kaarsje gaan aansteken in de kapel.


Na de middag rijden via Testelt, Tremelo, Keerbergen en Boortmeerbeek naar Mechelen waar we nog een korte tussenstop houden. Langs het kanaal Mechelen-Dijle, de Nete, de Rupel en de Schelde komen we in Temse waar we opnieuw de brug over steken. Langs Velle fietsen we naar huis.

Clubrit Vlaamse Ardennen: 155km, 800hm

We vertrekken langs Waasmunster waar we de Durmebrug oversteken. Hierna volgen 20 km vlakkeland tot in Wichelen. Vanaf dan loopt  het langzaam bergop tot Sint-Lievens Houtem waar de Vlaamse Ardennen beginnen. In de  Zwalmstreek beklimmen we de Molenberg die met zijn kasseien en  gemiddeld stijgingspercentage van 7% een echte kuitenbijter is. Daarna gaat het via de Haaghoek, een golvende kasseistrook van 1700m, naar de Leberg in Brakel. We dalen af richting Michelbeke waar ons  hoogtepunt van de dag ligt, de Berendries, een legendarische beklimming uit de Ronde van Vlaanderen met een maximale hellingsgraad van 12%.


Na een welverdiende middagstop gaat het via Sint-Lievens-Esse, Erpe-Mere, Lede en Hamme terug naar huis


Clubrit Ardennen: 101km, 2200hm

De Ardennen clubrit start in Aywaille en doet alle beklimmingen aan van de finale van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Het is een ideale voorbereiding op onze jaarlijkse clubreis.


We starten de rit onmiddellijk met 15km klimmen tot Werbomont via de Côte en de Col de Werbomont. Verder gaat het naar Haute-Bodeux en Petit-Halleux van waaruit we de Côte de Wanne (gem8%, max13%) aanvatten. Hierna volgt een lange afdaling tot in Stavelot waar we onze middagpauze nemen.


In de namiddag vangen we aan met de Col de la Haute Levée (gem6%, max11%) en dalen af naar Ruy naar de voet van de Col de Rosier (gem5%). 

Verder naar Stoumont voor de beklimming van de Col de la Vecquée (gem 5%, max11%). Verder via Col de Maquisard (gem5%) en Col de Hautregard (gem5%) naar Sougné-Remouchamps. Daar trotseren we La Redoute (gem10%, max22%), het absolute hoogtepunt van de dag. Moe maar voldaan dalen we af naar Aywaille.


Polderritten

Polderrit Walsoorden: 76 of 86km

We vertrekken via Vrasene richting Verrebroek. Vóór de dorpskern rechtsaf en dan via de haven naar Doel. We passeren de kerncentrale en steken de grens over. Langsheen het Verdronken land van Saeftinghe  komen we aan de Emmaweg. Vanaf hier begint een vrij gedeelte van 14km naast  de Schelde tot Walsoorden, voor de meesten onder ons bekend als ‘den beton’.

Je kan ook pas beginnen versnellen vanaf het bezoekerscentrum ‘Saeftinghe’ (nog 11km) of Paal (nog 7km). 

Na een korte stop gaat het richting Lamswaarde. De Zeildijk en Statenboomweg wijzen ons de weg naar Meerdonk. Nog een spurtje over de brug van de Expressweg en via Vrasene terug naar Nieuwkerken.

Zij die 76km niet genoeg vinden kunnen vanaf Walsoorden nog een extra lus maken langs de Zeedijk tot Perkpolder.
Clubreizen

Clubreis Stelvio 2019


Datum: 31/8/2019 - 4/9/2019

Locatie: Hotel 0stello Alpino, Bormio

Onze clubreis 2019 had plaats in Bormio, het mecca van de wielersport. We verbleven in het comfortabele Ostello Alpino en fietsten dagelijks een rit in twee tempogroepen naar de legendarische cols in de omgeving. Zo beklommen we in de sporen van Thomas De Gendt de Stelvio vanuit Bormio (21km,1533hm), maar ook vanaf Prad am Stilfserjoch (23km, 1800hm). De Mortirolo (15km, 1200hm) en de Gavia (16km, 14hm) konden eveneens niet ontbreken op het programma. Verder fietsten we naar het prachtige Lago di Cancano en  naar Livigno, het belastingsparadijs in Zuid-Tirol. Naast het fietsen genoten we van de thermale baden in Bormio, misschien wel de beste van Italië, en de talrijke culinaire gerechten.

Clubreis Vogezen 2020


Datum: 12/9/2020 - 16/9/2020

Locatie: Hôtel Les Chatelminés, La Bresse, Frankrijk

De clubreis 2020 had als bestemming het Regionaal Natuurpark Ballons des Vosges. Ons verblijf was Hôtel les Chatelminés Restaurant ‘Chez Gustave’ in La Bresse hoog gewaardeerd op tripadvisor.com en voorzien van ruime accommodatie zoals fietsenstalling, hydromassage en Kota Grill.
In twee tempogroepen beklommen we er bekende cols zoals le Grand Ballon (1424m), Ballon d’Alsace (1247m), Petit Ballon (1272m) en Ballon de Servance (1143m). De kers op de taart was ongetwijfeld la Planche des Belles Filles die de week na ons beklommen werd door de profs in de Tour de France.

Clubreis Franse Alpen 2021


Datum: 04/9/2021 - 09/9/2021

Locatie: Hôtel Le Cassini, Le Freney-d'Oisans

De clubreis 2021 was in de Franse Alpen. We hebben daar monsters van bergen beklommen zoals Alpe d'Huez (1860m), Glandon (1922m), Croix de Fer (2065m), Télégraphe (1566m), Lautaret (2057m) en kers op de taart de Galibier (2642m). 

Zoals bij elke clubreis het geval is werd een menukaart samengesteld van ritten van verschillend niveau en dagelijks hieruit een keuze gemaakt per tempogroep. De koninginnerit was ongetwijfeld de Marmotte die door verschillende leden met succes voltooid werd.

Naast het fietsen hebben we vooral genoten van het fantastische weer, de culinaire hoogstandjes van het hotel en haar faciliteiten.